salut Bucovina - informatii turistice din Bucovina

  • PDF

Schi

Judetul Suceava ofera conditii optime pentru practicarea acestui sport de iarna. Zone precum: Vatra Dornei, Crucea, Brosteni, Saru Dornei, Gura Haitii, Dorna Candrenilor, Ciocanesti, Carlibaba, Pojorata, Campulung Moldovenesc, Gura Humorului si Sucevita sunt zone cu potential pentru dezvoltarea domeniului schiabil si practicarea altor sporturi de iarna.
In prezent, Vatra Dornei concentreaza cea mai mare densitate de turisti practicanti ai sporturilor de iarna. Statiunea pune la dispozitie turistilor 2 partii de schi omologate, in lungime de 800 si 3000 m, deservite de un telescaun, un teleschi si un babyschi, dar si 2 partii de schi fond.
            

Schi fond in Bucovina

Este practicabil pe drumul ce leaga satul Gura Haitii de Fosta Incinta Miniera, dar numai in anumite conditii, in functie de grosimea stratului de zapada, daca drumul a fost sau nu deszapezit.

Schi de tura in Bucovina

Schiul de tura combina placerile "tehnice" ale schiului de coborare cu libertatea oferita de schiul fond. Astfel, se pot explora foarte multe trasee alpine care de obicei sunt practicate vara, dar care iarna sunt foarte spectaculoase. 
Pentru schiul de tura este necesar un echipament adecvat: legaturi speciale pentru schi de tura, clapari speciali, "pieile de foca" pentru a urca pe schiuri, cramponul (un fel de gheara cu aderenta pe gheata), lopata si transceiverul de avalansa.
Schiul de tura fiind destul de solicitant, schiorul trebuie sa fie intr-o forma fizica buna. Solicitarea este maxima, coborarile se fac pe partii neamenajate, acest lucru necesitand foarte bune cunostinte de schi de coborare. Pentru ca in timpul unei ture se parcurg distante pe orizontala sau se urca, participantii la tura trebuie sa fie foarte bine pregatiti fizic.
Traseele principale de creasta ale muntilor Giumalau, Calimani, Suhard si Bistritei ofera posibilitati deosebite de practicare a schiului de tura. Exista posibilitatea parcurgerii traseelor clasice de vara si a traseelor de iarna.
Majoritatea traseelor turistice din Calimani sunt foarte dificil de parcurs pe timpul iernii, deoarece frigul si grosimea stratului de zapada capata valori destul de ridicate. Se poate practica skiul de tura, dar numai de catre rangeri, salvamontisti sau alte persoane experimentate, care detin o buna pregatire in domeniu si conditie fizica corespunzatoare. Vizitarea pe schiuri a anumitor zone a Calimanului pe timp de iarna se poate realiza numai prin insotirea de catre un ghid sau ranger din cadrul parcului care cunoaste foarte bine posibilele zone de vizitat, echipamentele necesare fiind asigurate de participanti. In general, pretabile desfasurarii acestui gen de ski sunt toate traseele de creasta care prezinta grade de dificultate diferite.

Partii de schi in Bucovina:

Partii de schi in Vatra Dornei

Partia Parc 1: 900 m lungime, 150 m diferenta de nivel, inclinare 28,5 %, 85 cm grosimea zapezii, dificultate medie; este deservita de un babyschi si 2 teleschiuri;
Partia Parc 2: 550 m lungime, 50 m diferenta de nivel, 85 cm grosimea zapezii, dificultate usoara, serviciu teleschi;
Partia Dealu Negru: 3000 m lungime, 400 m diferenta de nivel, 80 cm grosimea zapezii, dificultate medie; este deservita de un telescaun;
Partia Veverita: 850 m lungime, 250 m diferenta de nivel, dotata cu teleschi, instalatie de produs zapada artificiala, nocturna.

----------------------------------------------------------

Partii de schi in Campulung Moldovenesc:

Partia Runc: 400 m lungime, 200 m diferenta de nivel, dificultate medie; 800 m altitudine la plecare si 600 m altitudine la sosire;
Partia Rarau: 300 m lungime, 30 m diferenta de nivel, grad de dificultate usor; 1500 m       altitudine la plecare si 1470 m altitudine la sosire.           

----------------------------------------------------------

Partii de schi in Gura Humorului:

Partia Soimul: 1.478 m lungime, 283 m diferenta de nivel; dotata cu telescaun, nocturna si 8 tunuri de zapada. Este adecvata deopotriva schiului de agrement cat si celui de performanta. 
Tot aici exista si un patinoar, dar si o partie pentru sanie si snowboard, mai ales pentru bucuria celor mici, dar si a celor mari.
---------------------------------------------------------                        

Partii de schi in Sucevita:

Partia Sucevita: 320 m lungime, 40 m diferenta de nivel, grad de dificultate usor; 655 m altitudine la plecare si 615 m altitudine la sosire.

----------------------------------------------------------

Partii de schi in Malini: 

Partia Malini: inaugurata in decembrie 2007; este amplasata in partea de sud a comunei, in satul Valeni, la iesirea spre pasul Stanisoara; de categorie medie, 800 m   lungime, 106 m diferenta de nivel; dispune de o instalatie de teleschi, cu o lungime de 520 de metri si de instalatie de nocturna.

--------------------------------------------------------           

Partii de schi in Carlibaba:

Partia Magura 1: 1010 m lungime, 200 m diferenta de nivel, dificultate medie; 1210 m altitudine la plecare si 1010 m altitudine la sosire; dispune de o instalatie de teleschi de aproape 1,5 kilometri si, datorita orientarii spre Nord, pe ea se poate schia pana in luna mai;
Partia Magura 2: 540 m lungime, 140 m diferenta de nivel, dificultate medie; 1350 m altitudine la plecare si 1210 m altitudine la sosire.

Esti aici: Agrement Schi