salut Bucovina - informatii turistice din Bucovina

Biserici

Biserica Patrauti

  • PDF

Biserica Patrauti este una dintre bijuteriile duhovnicesti si artistice ale Romaniei. Aceasta se afla in localitatea Patrauti, judetul Suceava, la mica distanta de Manastirea Dragomirna. Mergand dinspre Suceava spre Radauti, dupa aproximativ 10 kilometri, un indicator indica, spre dreapta, drumul spre Patrauti. Satul Patrauti apare in documente inca din vremea lui Alexandru cel Bun. Conform traditiei locale, satul a fost intemeiat in anul 1330, de un anume Patru.

Biserica Sfantul Dumitru - Suceava

  • PDF

Biserica “Sfantul Dumitru” din Suceava este o biserica ortodoxa construita intre anii 1534-1535 in municipiul Suceava. Are hramul Sfantul Dumitru, sarbatorit in fiecare an, in ziua de 26 octombrie. Ansamblul bisericii “Sf. Dumitru” din Suceava a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004, fiind format din 3 obiective: Biserica “Sf. Dumitru” – datand din 1534-1535, Ruinele bisericii vechi – datand din secolele XIV-XV, Turnul clopotnita – datand din 1560.

Biserica Mirauti - Suceava

  • PDF

Biserica “Sf. Gheorghe” din Suceava, cunoscuta si sub denumirea de Biserica Mirauti, este o biserica ortodoxa construita in secolul al XIV-lea si apoi reconstruita in secolul al XVII-lea in municipiul Suceava. Ea se afla in apropiere de Curtea Domneasca. Are hramul Sfantul Gheorghe, sarbatorit in fiecare an in ziua de 23 aprilie. Intre anii 1402-1522, Biserica Mirauti a indeplinit rolul de catedrala mitropolitana a Moldovei si a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004. Ea este considerata a fi cea mai veche biserica din orasul Suceava.

Biserica Sfantul Ioan Botezatorul - Suceava

  • PDF

Biserica “Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul” din Suceava, cunoscuta si sub denumirile deBiserica Coconilor, Biserica Beizadelelor sau Biserica Domnitelor, este o biserica ortodoxa construita in anul 1643 in municipiul Suceava. Ea se afla situata pe Str. Stefanita Voda nr. 3, in apropiere de Curtea Domneasca. Are hramul Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, sarbatorit in fiecare an, in ziua de 24 iunie. Biserica Coconilor din Suceava a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004.

Biserica Invierea Domnului - Suceava

  • PDF

Biserica “Invierea Domnului” din Suceava, cunoscuta si sub denumirile de Biserica Vascresenia sau Biserica Elena Doamna, este o biserica ortodoxa construita in anul 1551 in municipiul Suceava. Biserica “Invierea Domnului” din Suceava a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004.Cercetarile arheologice efectuate la acest monument in anul 1983 au relevat existenta a numeroase constructii fie din lemn, fie din caramida, care se succed fara intrerupere pe aceeasi suprafata intr-un interval de timp cuprins intre a doua jumatate a secolului al XIV-lea si mijlocul secolului al XVI-lea.

Biserica Sfantul Nicolae - Suceava

  • PDF

Biserica “Sf. Nicolae” din Suceava este o biserica ortodoxa construita in anul 1611 in municipiul Suceava. Ea se afla situata pe Str. Mihai Viteazul nr. 2, in apropiere de Liceul “Stefan cel Mare”. Biserica “Sf. Nicolae”-Prajescu din Suceava a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004.Intre anii 1546-1551, dupa cum aminteste pisania, voievodul Ilias Rares a ctitorit si zidit o biserica cu hramul Sf. Ierarh Nicolae (sarbatorit in fiecare an la 6 decembrie). In anul 1611, in timpul domniei lui Constantin Movila (1607-1611), vel vistiernicul Nicoara Prajescu, impreuna cu cneaghina Maria, a reconstruit pe ruinele constructiei lui Ilias Biserica “Sf. Nicolae”, dandu-i forma pe care o are astazi.

Biserica Sfanta Cruce - Suceava

  • PDF

Biserica “Sfanta Cruce” din Suceava este un lacas de cult armenesc din municipiul Suceava, a carui constructie dateaza din anul 1521. Ea se afla la baza Strazii Armenesti, formand impreuna cu Biserica “Sf. Simion” (construita in 1513) un ax care defineste vechiul nucleu de locuire a armenilor. Biserica “Sf. Cruce” din Suceava a fost inclusa in Lista monumentelor istorice din judetul Suceava, elaborata in anul 2004.

Biserica Turnu Rosu - Suceava

  • PDF

Biserica “Sf. Simion” din Suceava (cunoscuta si sub numele de “Turnul rosu”, din cauza clopotnitei care este de culoare rosiatica) face parte din complexul de monumente armenesti din Suceava. Ea a fost construita in anul 1513 de catre infloritoarea comunitate armeana a locului, ctitor fiind armeanul Donig (sau Donik), suferind de-a lungul timpului o serie de transformari. La aceasta biserica se pastreaza o piatra de mormant, datata 1573, avand o inscriptie gravata care spune ca “acesta este mormantul preotului Hovhannes, protopopul bisericii, care este fiul lui Donig, ctitorul bisericii Sf. Simeon”.

Biserica Nasterea Sfintei Fecioare Maria - Radauti

  • PDF

Biserica “Nasterea Sfintei Fecioare Maria” din Radauti este o biserica romano-catolica construita in perioada 1823-1826 in Radauti. Ea se afla situata pe Str. Stefan cel Mare nr. 16.Ca urmare a numeroaselor solicitari ale comunitatii catolice din localitate, arhiepiscopul de Lemberg infiinteaza Parohia Radauti, numindu-l ca paroh pe pr. Joseph Sattfeld. Acesta este instalat oficial la 26 aprilie 1818.

Biserica Pogorarea Sfantului Duh - Radauti

  • PDF

Catedrala Ortodoxa cu hramul Pogorirea Duhului Sfint se inalta, astazi, in coasta parcului central, impunatoare si svelta, nu departe de vechiul centru monahal din Radauti. Timp de aproape 400 ani, orasul Radauti a fost sediu episcopal. Manastirea Bogdana a indeplinit rolul de necropola domneasca, aici aflandu-se si sediul Episcopiei Radautilor. Rolul episcopal al Radautilor a incetat in anul 1782, odata cu transferarea sediului episcopal de la Radauti la Cernauti, noua episcopie fiind denumita Episcopia Bucovinei.