salut Bucovina - informatii turistice din Bucovina

  • PDF

Rezervatii geologice din Bucovina

Rezervatia geologica Piatra Tibaului (Dorna)

Este localizata la confluenta paraului Tibau cu Bistrita Aurie, pe teritoriul comunei Carlibaba si reprezinta un interesant masiv de calcare eocene fosilifere, inalt de 70 m inaltime. Aceasta impresionanta stanca atrage prin masivitatea sa si reprezinta terminatia estica a flisului carpatic. 
Suprafata rezervatiei este de cca. 20,30 ha.

 

Rezervatia geologica Piatra Pinului si Piatra Soimului (Campulung)

Rezervatia geologica Piatra Pinului este reprezinta un ecosistem extrem de important din punct de vedere paleontologic cu numeroase resturi de pesti fosiliferi care demonstreaza existenta unei faune specifice : pesti, corali, scoici, etc. De mentionat ca unicat, este faptul ca specia subarbustiva - afinul negru- se afla aici la cea mai mica altitudine din Bucovina (600 m ). 
Piatra Soimului, situata la cateva sute de metri in amonte de Piatra Pinului este vizitata pentru pitorescul stancilor din padure. 
Suprafata rezervatiei este de cca. 0,50 ha.

 

Rezervatia Cheia Lucavei (Campulung)

Este situata la gura paraului Lucava, la intrarea spre fanetele de la Lucina, pe teritoriul comunei Moldova - Sulita. Impresioneaza frumusetea stancilor calcaroase ce adapostesc cele doua monumente ale naturii : strugurele ursului si floarea de colt. Tot aici este de mentionat prezenta izvorului cu apa sulfuroasa - potabila - izvor aflat in apropierea drumului. 
Suprafata rezervatiei este de cca. 24,30 ha.

 

Rezervatia Clipa de calcare triasice Paraul Cailor (Campulung)

Clipele triasice sunt formatiuni geologice foarte vechi si importante prin diferitele specii de pesti , scoici si amoniti de origine marina incrustati in stancile ramase ca martori ai unor miscari tectonice si ai vietii din oceanele calde de altadata. 
Rezervatia Clipa de calcare triasice Paraul Cailor se gaseste pe raza comunei Fundu Moldove. Suprafata rezervatiei este de cca. 0,10 ha.

 

Rezervatia Cheia Moara Dracului (Campulung)

Situata pe cursul superior al paraului Valea Caselor, afluent de drepta al raului Moldova, rezervatia se afla la 7 km de gara Campulung Moldovenesc- Est, pe versantul de nord al masivului Rarau. Suprafata rezervatiei este de cca.1,30 ha.