salut Bucovina - informatii turistice din Bucovina

Traditii si obiceiuri de iarna in Bucovina

Boboteaza

  • PDF

Boboteaza, marcata in calendarul crestin ca ziua in care a fost botezat Isus Hristos, este sarbatoarea care incheie ciclul celor 14 zile de innoire a timpului, zile ce apartin sarbatorilor de iarna. In Ajunul Bobotezei sunt excluse din alimentatie produsele de frupt, iar fetele care doresc sa se marite tin chiar si post negru. Preotii umbla prin sate, pe la casele oamenilor cu crucea si cu aghiasma, iar cetele de copii care-i insotesc rostesc in cor Chiraleisa, o strigare cu efecte magice. Pentru a primi preotul, gospodinele pregateau mese cu mancaruri ritualice (grau pisat si fiert, indulcit cu miere de albine, prune afumate si fierte, sarmale cu crupe etc.). Dupa rostirea troparului Botezului si dupa sfintirea mesei, preotul era obligat sa ia loc pe laita sau pe pat äpentru ca sa cada clostile si sa vina petitorii la casaö. Preotul primea bani, colacul popii si un fuior de canepa pe care gospodina il aranja pe cruce, fuior de ale carui fire urmau sa se prinda toate relele si pe care Maica Domnului il facea sac, cu care prindea sufletele mortilor din iad si le ducea in rai.

Traditii si obiceiuri de anul nou

  • PDF

Dupa sarbatoarea Craciunului si a momentelor sarbatoresti de dupa acesta, taina sarbatorilor de iarna continua la Anul Nou sa strabata hotarul vremurilor, introducandu-l pe om intr-o alta lume, parca guvernata de fortele ascunse dar capabile sa influenteze cursul normal al vietii, inradacinandu-ne in mitul ancestral, legand punti nevazute intre om si cosmos, intre om si mediu, intre om si oameni. Fiecare dintre ceremonialuri are rolul de a transfigura mitic munca cotidiana (ocupatiile, mestesugurile, indeletnicirile casnice etc.) cat si etapele cruciale din evolutia biologica a indivizilor (nasterea, caratoria, moartea), in scopul sincronizarii si armonizarii lor cu marile ritmuri ale biocosmosului.

Craciunul in Bucovina

  • PDF

Craciunul este sarbatoarea care se pastreaza in Bucovina, poate mai mult ca in alte parti, fara mari abateri fata de trecut, cel mai frumos si asteptat moment din an. El este pregatit cu mult inainte, odata cu inceputul Postului Craciunului, cand se hotarasc cetele de colindatori si colindele ce urmeaza a fi invatate si repetate. In Bucovina, colindatul de Craciun a fost si inca este nu numai o datina, ci, prin modul de organizare, devine o adevarata institutie, cu legi si reguli specifice, cu totul aparte.

Ajunul Craciunului

  • PDF

Ca data ce precede un mare eveniment calendaristic (Nasterea Mantuitorului), Ajunul Craciunului era presarat cu ani in urma de o multitudine de datini si obiceiuri grefate de arhetipuri si simboluri care isi aveau originea intr-o nebuloasa mitica, primordiala, mare parte dintre acestea fiind eliminate din ritualurile de mai apoi, dar unele fiind inca vii si astazi.Inca din preajma Craciunului, casele sunt bine pregatite, facandu-se curatenie generala si impodobindu-se cu cele mai frumoase si valoroase tesaturi decorative de interior.

Ignatul porcului

  • PDF

Ignatul porcului reprezinta o sarbatoare inchinata unei divinitati solare si vegetale care a preluat numele si data de celebrare de la un sfant crestin ľ Ignatie Teofanul. In ziua de 20 decembrie (la Ignat) are loc sacrificiul porcului, un substitut al unei zeitati precrestine a vegetatiei, divinitate care murea si invia la solstitiul de iarna. Desi se mai pastreaza si astazi cateva practici si obiceiuri din vechiul cult al porcului, foarte putini oameni mai sunt constienti de semnificatia acestora.

Mai multe articole..

Esti aici: Bucovina Traditii si obiceiuri Traditii si obiceiuri de iarna